12.02.2015

Pikku Taikahuilu Savonlinnasaliin heinäkuussa

Oopperajuhlien legendaarisimman produktion uusi elämä

Savonlinnan Oopperajuhlat ja Sibelius-Akatemian oopperakoulutus tuovat oopperan taian lasten pariin. Legendaarinen Taikahuilu muotoutuu alkuperäisestä musiikista ja libretosta koostuvaksi unohtumattomaksi lasten elämykseksi.

Savonlinnan Oopperajuhlat tuottaa yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen kanssa uuden, nimenomaan lapsille suunnatun version legendaarisesta Taikahuilu-produktiostaan.  Pikku Taikahuilu koostuu Mozartin alkuperäisestä musiikista ja Schikanederin libretosta, jotka sovitetaan kuudelle solistille ja pienelle soitinyhtyeelle. Toteutuksessa hyödynnetään soveltaen myös Savonlinnan Oopperajuhlilla nähtyjä alkuperäisiä Toni Busingerin pukuja ja lavastusta.

”Tavoitteena on säilyttää Savonlinnan Taikahuilun henki ja tunnelma niin hyvin, kuin se mahdollista on”, kertoo Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Lastenoopperaversion sovittaa ja ohjaa Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän näyttämöilmaisun lehtori Martina Roos, solisteina laulavat Sibelius-Akatemian oopperaensembleopiskelijat ja musiikillisesta toteutuksesta vastaa oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen.

Teoksen solistihahmot ovat Tamino, Pamina, Sarastro, Yön kuningatar, Papageno ja Monostatos. Esitys on reilun tunnin mittainen ja siinä ei ole väliaikaa.

Savonlinnalle rakas Taikahuilu

Taikahuilu on ollut Savonlinnan Oopperajuhlien kautta aikojen merkittävin teos sekä lukemattomille yleisösukupolville, itse juhlille, että koko suomalaiselle oopperakulttuurille. Se on juhlien tärkein teos yleisökasvatuksen kannalta. Taikahuilu liittyy vahvasti myös kaikkiin niihin suomalaisiin huippusolisteihin ja kapellimestareihin, jotka ovat teosta vuosien kuluessa Olavinlinnassa esittäneet.

Taikahuilu on ollut myös Oopperajuhlien produktioista se, jonka myötä moni nuori oopperalaulaja on saanut ensimmäisen solistikiinnityksensä Olavinlinnan lavalle. Näin oli myös Jorma Silvastin kohdalla, jolle  Taminon roolista tuli Savonlinna-debyytin jälkeen hänen koko uransa merkittävin yksittäinen rooli. Enemmän tai vähemmän Savonlinnan Taikahuilu on koko historiansa ajan ollut siis myös koulutusprojekti. Siksikin sen sovittaminen erityisesti lastenoopperaksi, jonka toteutuksesta vastaavat opiskelijat, on äärimmäisen luonteva valinta.

Savonlinnan Oopperajuhlat on painottanut lastenoopperaa ohjelmistossaan koko 2000-luvun ajan. Siitä esimerkkeinä ovat neljä kotimaista kantaesitystä: Jaakko Kuusiston Koirien Kalevala (2004), Jukka Linkolan Hui kauhistus! (2006), Markus Fageruddin Seitsemän koiraveljestä (2008) ja Timo-Juhani Kyllösen Norppaooppera (2013).

Pikku Taikahuilun esitykset ovat Savonlinnasalissa torstaina 9.7., perjantaina 10.7. ja lauantaina 11.7. klo 15. Liput 37 €.

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.

Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetusministeriö ja Savonlinnan kaupunki).