Etusivu » Festivaalireitit » Urbaania sykettä

Urbaania sykettä

Sari Snellman, matkakirjoittaja:

Urbaani syke kuljettaa melkein hengästyttävällä reitillä. Tampere on dynaaminen kesä- ja teatterikaupunki. Teatterikesää seuraa Helsingin juhlaviikot, se kaikkein suurin taidefestivaali. Syyskuussa Sibeliuksen ystävät kokoontuvat Sibeliustaloon Lahteen. Arkkitehtuuri ja musiikki yhdistyvät Vesijärven rannalla kaupungissa, jonka siluettia hallitsevat hyppyrimäet.

Da capo: Reitiltä voi tehdä pistokkaan Ouluun, voimassa koko elokuun – Oulun juhlaviikot, 30.7.-30.8.2015, www.oulunjuhlaviikot.fi

03.08.2015 - 05.09.2015 Tampere – Helsinki – Lahti (285 km)

Näytä reitti kartalla

1. Tampereen Teatterikesä Näytä kartalla  |  Lue lisää

06.08.2018 - 12.08.2018

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka toimii näyteikkunana sekä suomalaisen että kansainvälisen teatterin parhaimmistoon. Teatterikesän korkealaatuinen ohjelmisto esittelee uutta draamaa, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta ja katuteatteria.Teatteri ja kirjallisuus Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Sirkus Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

2. Helsingin juhlaviikot Näytä kartalla  |  Lue lisää

17.08.2017 - 03.09.2017

Suomen suurin taidefestivaali täyttää kaupungin monipuolisella ohjelmallaan. Valitse elämyksesi klassisesta maailmanmusiikkiin ja poppiin, teatterista nykytanssiin, kuvataiteesta elokuvaan ja lasten tapahtumiin. Tempaudu Taiteiden yöhön, uppoudu oheisohjelmaan. Juhlaviikoilla taide kuuluu kaikille!

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Multimedia Nykymusiikki Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Teatteri Työpajoja Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

3. Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali Näytä kartalla  |  Lue lisää

30.08.2017 - 03.09.2017

Kansainvälisesti arvostettu Sibelius-festivaali kokoaa Sibeliuksen musiikin ystävät Lahteen ympäri maailman. Sinfonia Lahti tarjoaa kaikille säveltäjämestarin musiikin ystäville elämyksellisen pitkän viikonlopun akustisesti erinomaisessa Sibeliustalossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari kapellimestari Dima Slobodeniouk, ja vuoden 2017 festivaalilla esillä ovat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemat.
Klassinen musiikki Kamarimusiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy VIP-paketteja


Tampereen Teatterikesän vahva sisältö houkutti katsojia

14.08.2017

Tampereen Teatterikesän pääohjelmisto keräsi 7948 katsojaa ja täytti asetetut katsojatavoitteet. Loppuunmyytyjä näytöksiä oli kaikkiaan 20. Katsomoiden täyttöaste oli 78,4 %. Eniten yleisöä kotimaisista teoksista keräsivät Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland 1490 katsojalla, Kansallisteatterin Arktinen hysteria 757 katsojalla sekä Kuopion kaupunginteatterin ja Tanssiteatteri Minimin Vaimoni, Casanova 601 katsojalla. Kansainvälisistä esityksistä loppuunmyytyjä olivat belgialaisen Miet Warlopin Fruits of Labor ja ruotsalaisen Lumor Teaterin People Respect Me Now.

– Olen erittäin iloinen, kuinka paljon esitykset vaikuttivat ja puhuttelivat yleisöä laajalla tunneskaalalla. Se palaute, minkä olemme saaneet on, että ohjelmisto oli rohkea ja vahva, toteaa toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Ohjelmateltan esityksiä oli 10 ja niissä katsojia kaikkiaan 2002. Loppuunmyytyjä telttaohjelmiston esityksiä olivat Kaj Chydeniuksen konsertti Rakkauden kaivo, Ritva Oksasen ja Pedro Hietasen lauluilta Älä jätä sinua yksin, Werner Brosin ja Tuomari Nurmion konsertit sekä Kontu-Kähärä-Tuurna -kokoonpanon esitys Tämän vuosituhannen näyttämömusiikkia.

OFF Tampere -ohjelmisto keräsi 36 ryhmää, 39 esitystä ja 104 näytöstä. OFF-ohjelmiston kävijämäärä Cirkus Ruska -festivaalin katusirkusesityksineen kohoaa yli 14 000:een.

Sokos Hotels Tampereen ja Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa järjestettävä ravintolafestivaali Encorebaana keräsi seitsemään eri ravintolaan yhteensä yli 1200 katsojaa. Tänä vuonna ilmaistapahtuman suosituimmiksi nousivat improvisaatioteatteri Snorkkelin esitys sekä Pintandwefall-yhtye.

Tapahtumien Yöhön torstaina 10.8. osallistui 90 järjestävää tahoa. Tapahtumia oli yhteensä 211, joista suuri enemmistö, 191, oli ilmaistapahtumia. Yleisömäärä oli runsas 28 000. Tullikamarinaukion ja Pakkahuoneen aukion sekä Hämeenpuiston tapahtumat vetivät tuhansittain väkeä.

Teatterikesässä oli kaikkiaan lähes 300 ilmaistapahtumaa.

Pohjoismaiden suurin ammattiteatterifestivaali viettää ensi vuonna 50-vuotisjuhlia. Tapahtuma järjestetään 6.–12.8.2018. Pääohjelmiston esitysvalinnoista vastaa uusi taiteellinen johtoryhmä Miko Jaakkola, Hilkka-Liisa Iivanainen ja Aleksis Meaney. Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl osallistuu ohjelmistovalintoihin toimensa puolesta.

Tarkemmat kävijätilastot ja kokonaiskävijämäärä ilmoitetaan syyskuun alussa.

Miniteatterikesä Mäntässä -tapahtuma marraskuussa

Marraskuussa, 17.–19.11.2017, Tampereen Teatterikesä toteuttaa yhdessä Serlachius-museoiden kanssa Miniteatterikesä Mäntässä -tapahtuman Mänttä-Vilppulaan. Ensi kertaa järjestettävän tapahtuman ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan elokuun lopussa. Samalla käynnistyy lipunmyynti Serlachius-museoissa.

www.teatterikesa.fi

Tampereen Teatterikesän taiteelliseen johtoon Hilkka-Liisa Iivanainen ja Aleksis Meaney – johtoryhmässä jatkaa Miko Jaakkola

11.08.2017

Teatterikesän hallitus on kokouksessaan 1.8.2017 valinnut festivaalin taiteelliseen johtoryhmään kolmivuotiskaudelle kaksi uutta jäsentä: ohjaaja-käsikirjoittaja Hilkka-Liisa Iivanaisen sekä ohjaaja Aleksis Meaneyn. Aiemmasta kokoonpanosta johtoryhmässä jatkaa ohjaaja Miko Jaakkola, ja sen jättävät ohjaaja-käsikirjoittaja Milja Sarkola ja ohjaaja Erik Söderblom. Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl toimii työnsä puolesta taiteellisen johtoryhmän jäsenenä.

Hilkka-Liisa (Hili) Iivanainen (s. 1980, Lieksa) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 teatteritaiteen maisteriksi, ohjauksen koulutusohjelmasta. Hän on opiskellut myös Yhdysvalloissa, Chicagossa teatteri- ja esitystaidetta. Tällä hetkellä Iivanainen opiskelee Tulevaisuuden tutkimuksen maisteriopintoja Turun Kauppakorkeakoulussa. Kotkan Kaupunginteatterissa hän oli kiinnityksellä vuosina 2010–2012. Vuodesta 2016 lähtien Iivanainen on toiminut Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana. Iivanaisen ohjaukset ovat pääsääntöisesti nykydraamojen kantaesityksiä sekä monitaiteellisia näyttämöteoksia, mukaan mahtuu pienoisoopperoitakin. Iivanaisen ohjauksia on ollut esillä kotimaisten teattereiden ja konserttisalien lisäksi ulkomailla mm. Drama Fest Mexicossa. Hän on tehnyt myös kuunnelmia Yleisradion Radioteatteriin sekä opettanut Teatterikorkeakoulussa.

Aleksis Meaney (s. 1979, Joensuu) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 teatteritaiteen maisteriksi, ohjauksen koulutusohjelmasta. Hänellä on lisäksi filosofian maisterin tutkinto Tampereen yliopistosta. Hänet tunnetaan mm. Kansallisteatterin ohjauksistaan Juurihoito (2016) ja Metsäjätti (2013). Meaney on ohjannut myös Svenska Teaterniin, Kokkolan, Joensuun ja Turun Kaupunginteattereihin sekä Ryhmäteatteriin, ja tehnyt lukudraamaohjauksia ja näytelmien käännöstöitä. Hän on ohjannut esityksiä neljälle eri kielelle (suomi, englanti, unkari ja ruotsi) ja hänen ohjauksiaan on esitetty ulkomailla mm. Skotlannissa (Edinburgh Fringe -festivaalilla), Unkarissa ja Kiinassa. Vuosina 2014–2015 Meaney toimi STAGE-festivaalien taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenenä.

Miko Jaakkola (s. 1969, Orimattila) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000, ohjauksen koulutusohjelmasta. Jaakkola työskenteli Kajaanin kaupunginteatterin johtajana ja ohjaajana 2009–2015. Ennen Kajaanin kauttaan hän toimi viisi vuotta Teatteri Takomon taiteellisena johtajana ja ohjaajana. Hän on tehnyt useita ohjauksia sekä laitosteattereihin että vapaille ryhmille. Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsenenä hän ollut vuodesta 2015 lähtien. Jaakkola aloitti elokuun alussa Kotkan kaupunginteatterin johtajana.

www.teatterikesa.fi

  • Yhteistyössä: