05.05.2014

Richard Galliano Sata-Häme Soi -festivaalin tähtivieras

Maailman tunnetuin, ranskalais-italialainen harmonikkataiteilija Richard Galliano on Sata-Häme Soi -festivaalin kesän 2014 tähtivieras. Gallianon konsertissa musiikki ja elokuva kohtaavat ainutlaatuisella ja harvinaisella tavalla, kun Galliano yhtyeineen soittaa musiikin La Stada -elokuvaan. Maailmanluokan jazzia ja elokuvamusiikkia yhdistelevä Nino Rota -konserttikokonaisuus soi festivaalin lauantai-illan pääkonsertissa.

Sata-Häme Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Niko Kumpuvaara on rakentanut kesän 2014 festivaaliohjelmaan harvinaisia kohtaamisia.

Sellaisiin lukeutuu myös Valkea Ruusu -konsertti, jossa Euroopan vanhin tanssiorkesteri Dallapé ja Lauluyhtye Rajaton yhdistävät voimansa. Suomen kansanmusiikin kerma ja pippuri ovat paikalla Johanna Juholan ja Kimmo Pohjosen muodossa. Sata-Häme Soi juhlistaa maailman tunnetuimman suomalaisen haitarivelhon Kimmo Pohjosen 50-vuotissyntymäpäivää kaksiosaisella konsertilla. Johanna Juholan taidokas kvartetti puolestaan pöläyttää perinteitä uusiksi fantasiatangollaan.

Kamarimusiikin helmenä Sata-Häme Soi tarjoilee oopperalaulaja Jorma Hynnisen sykähdyttäviä tulkintoja suomalaisista lauluista. Kirkkokonsertissa Hynnisen kanssa musisoivat harmonikkaprofessori Janne Rättyä ja Emma-palkittu kitaristi Ismo Eskelinen.

Klubi-illassa tunnelmallisella Luomajärven hevoskievarilla harmonikan ja Niko Kumpuvaaran vieraiksi saapuvat Pauli Hanhiniemi ja Safka Pekkonen. Festivaalipuistossa illassa lavalle nousevat muun muassa J. Karjalainen ja Irina.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 1.–6.7.2014.

Elokuvan ja elävän musiikin ainutlaatuinen kohtaaminen

Richard Galliano kvintetin konsertissa esitetään lyhennetty versio rakastetusta Federico Fellinin La Strada -elokuvasta, jota Galliano yhtyeineen säestää. Richard Galliano ihastui Nino Rotan musiikkiin jo nuorena poikana juuri tämän elokuvan ansiosta. Nino Rota tunnetaan myös Kummisetä-elokuvien musiikista.

Legendaariset kokoonpanot tanssiorkesteri Dallapé ja Lauluyhtye Rajaton nähdään nyt ensimmäistä kertaa yhdessä lavalla. Harvinaisessa konsertissa kuullaan suomalaisen iskelmämusiikin helmiä sekä yhtyeiden omaa uudempaa ohjelmistoa.

Kimmo Pohjosen 50-vuotiskonsertin ensimmäisellä puoliajalla liikutaan Murhaballadien kiehtovassa maailmassa. Toisella puoliajalla lavalla kuullaan perheorkesteria, kun Kimmo ja lyömäsoittaja Saana Pohjonen tarjoavat tuoreella Alcoholic Atheist -yhtyeellään annoksen hiomatonta särmää ja vauhdikasta kaahausta.

Johanna Juhola Reaktori on taidokas kvartetti, joka yhdistelee tangon perinteisiä elementtejä muun muassa elektroniseen musiikkiin raikkaalla otteella.

Kamarimusiikin helmiä ja uutta kulttuuria

Oopperalaulaja Jorma Hynninen on antanut äänen suomalaiselle lied-musiikille sykähdyttävillä tulkinnoillaan. Sata-Häme Soi -festivaalin kirkkokonsertissa hänen kanssaan musisoivat instrumenttiensa terävintä kärkeä maailmassa edustavat harmonikkaprofessori Janne Rättyä ja kitaristi Ismo Eskelinen.

Konsertin ohjelmisto liikkuu suomalaisen musiikin kansallismaisemissa Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan sävelin. Ensiesityksenä kuullaan Olli Mustosen säveltämän Jehki Iivanan harmonikkaversio.

Festivaalin toisessa kirkkokonsertissa kuullaan monipuolista pohjoismaista ohjelmistoa mailman parhaana palkitun harmonikkaorkesterin esittämänä. Nuori Suomalainen Harmonikkaorkesteri perustettiin vuonna 2009 kokoamaan yhteen nuoria ja taitavia harmonikansoittajia. Orkesteri luo uutta harmonikkaorkesterikulttuuria ennakkoluulottomilla ja yllättävillä ohjelmistovalinnoillaan.

Vuonna 2011 Nuori Suomalainen Harmonikkaorkesteri palkittiin Kroatian Pulassa kansainvälisillä harmonikkafestivaaleilla maailman parhaana. Kapellimestarina toimii Janne Valkeajoki.

Huikeita kilpailuja

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaalissa kuullaan huikean lahjakkaiden nuorten muusikoiden ja lasten soittoa. Vuoden tauon jälkeen Primus Ikaalinen -kilpailu tuo kansainvälisen viihdeharmonikan parhaimmiston Ikaalinen-saliin. Kihelmöivässä kisassa on tällä kertaa kaksi suomalaista Kultaisen Harmonikan voittajaa, Henriikka Santamaa ja Joni Stein, jotka jakavat lavan ympäri maailmaa tulevien muusikoiden kanssa.

Luvassa on vivahteikasta soittoa ja virtuoottista estradiviihdettä. Kultaisen Harmonikan ja Primus Ikaalinen -kilpailun solisteja säestää Tuomas Kesälän orkesteri.

Suomen Pelimannimestaruuskilpailut on vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu ja sen myötä yksi Sata-Häme Soi -festivaalin kulmakivistä.

Taustaksi

Sata-Häme Soi -festivaali on järjestetty Ikaalisissa vuodesta 1972 alkaen. Festivaalin ohjelma punoutuu harmonikan ympärille ja esittelee laajasti erilaisia musiikkityylejä. Kävijöitä on vuosittain noin 30 000, konsertteja ja tapahtumia festivaaliviikon aikana yli 30. Festivaaliviikolla on vapaapääsyistä ohjelmaa kahdella puiston lavalla joka päivä klo 12 – 18. Esiintyjiä festivaalilla on viikon aikana noin 800.

Ikaalisten Wanhan kauppalan idyllinen puisto on Sata-Häme Soi -festivaalin sydän. Festivaalipuiston lavalle nousevat päivällä sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle harmonikkaryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin eri puolilta Suomea lähes 50. Sata-Häme Soi -festivaali kokoaa alan ammattilaiset ja harrastajat yhteen. Festivaalin yhteydessä järjestetään muun muassa Suomen suurimmat harmonikkamessut.

Olennainen osa festivaalin ohjelmaa ovat kilpailut. Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1983 alkaen. Kilpailijat ovat 15-35 -vuotiaita nuoria. Ensimmäisen Kultaisen Harmonikan 1983 voitti upeaa uraa tekevä Maria Kalaniemi.

Lasten Hopeinen Harmonikka on järjestetty Kultaisen Harmonikan rinnalla vuodesta 1986 alkaen. Kilpailu on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille. Molempiin kilpailuihin valitaan semifinalistit nauhakarsinnan perusteella. Semifinaali soitetaan maaliskuussa Harmonikkaristeilyllä.

Suomen Pelimannimestaruuskilpailut on vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu. 1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten harmonikkojen soittajat kisaavat omissa sarjoissaan. Sarjoja on 9-vuotiaista veteraaneihin. Etnomusiikilla on oma sarjansa vähärivisten kilpailussa.

Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu on järjestetty vuodesta 2005 vuoteen 2012 ja nyt kilpailu on ohjelmassa vuoden tauon jälkeen.

www.satahamesoi.fi