06.07.2017

SMORK – Tanssiorkestereiden SM-kilpailu ensimmäistä kertaa Tangomarkkinoilla

Voittajaorkesteri keikoille Tangokuninkaallisten 2017 kanssa!

Legendaarinen Tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMORK järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa Seinäjoen Tangomarkkinoilla. SMORK:n tarkoituksena on tuoda esiin monipuolisia ja persoonallisia tanssiorkestereita, edistää paritanssikulttuuria, nostaa esiin tanssittavaa elävää musiikkia sekä parantaa tanssiorkestereiden tasoa ja lisätä niiden työtilaisuuksia.

Kilpailuilmoittautuminen on ollut avoin kaikille 4-6 hengen tanssiorkestereille. Kilpailusta on aiemmin noussut esiin merkittäviä tanssiorkestereita Suomen tanssilavojen kestosuosikeiksi, kuten esimerkiksi Korsuorkesteri, Unelmavävyt, Seinäruusu, Varjokuva ja Petoman.

Vuoden 2017 SMORK-kilpailun järjestää yhteistyössä Gramofoni Oy, Seinäjoen Tangomarkkinat Oy ja Ylläs Soikoon ry. Gramofoni Oy on hoitanut kilpailun käytännönjärjestelyt alkukarsinnoista semifinaaleihin ja saattanut kuusi kovatasoista orkesteria Seinäjoelle kilpailemaan.

Esikarsinnat käytiin huhti-toukokuussa kotimaisilla eturivin tanssilavoilla. Yleisön kannalta olennaista onkin osallistuminen kilpailuun tanssimalla, passiivisen seuraamisen sijaan.
Alun perin Ylläs Soikoon! -tapahtumaorganisaation synnyttämä orkesterikilpailu järjestettiin talkoovoimin vuosina 1990-2009 Ylläksellä Äkäslompolossa. Innostus kilpailua kohtaan kuitenkin hiipui vuosikymmenen vaihteessa, mutta nyt se on nostettu ammattilaisten käsissä keskeiseksi osaksi Tangomarkkinoiden toimintavuotta 2017.

– Tangomarkkinoiden yhteydessä pohdittiin, mitä uutta tapahtumaan voitaisiin tuoda mukaan ja päädyimme tämän orkesterikilpailun elvyttämiseen. Kilpailun julkisuusarvo ja näkyvyys on ollut heti karsintavaiheesta lähtien suurta ja kiinnostuneita bändejä on löytynyt hyvin, kilpailujohtaja Krista Westerlund Gramofoni Oy:stä kertoo.

Tiensä Seinäjoelle selvittivät seuraavat orkesterit: Tanssiorkesteri Kaiho, Reeta & Lumo, Veikko Nieminen, Saanko luvan, Ilkka Hakala & Sonetti sekä Onnenkerjäläiset.

SMORK-tuomaristossa istuvat SuomiViihde-lehden päätoimittaja Jaana Vuorenpää, Ylläs Soikoon ry:n hallituksen puheenjohtaja Tiina Walin-Jatkola, legendaarinen suomiviihteen luotsaaja ja muusikko Seppo Kulmala, Auran Nuortentalon ohjelmavastaava Ville Mäkelä, Tangokuningas 2015 Aki Samuli sekä Finlanders-yhtyeestä tuttu muusikko Jussi Lammela.

Finaalikilpailuja emännöi televisiosta ja radiosta tuttu Annika Metsäketo. Annikan jo edesmennyt isä, legendaarinen muusikko Martti Metsäketo, toimi aikanaan SMORK:n tuomariston puheenjohtajana lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tuomariston puheenjohtajana toimiva Lammela ei halua lähtökohtaisesti vain arvostella soittajia vaan toimia neuvonantajana. Lammelalla on kuitenkin selvä näkemys, mitä voittajalta vaaditaan:
– Yleisilme on tärkeä. Bändillä on oltava hyvä fiilis, sillä se näkyy ulospäin. Olen nähnyt paljon orkestereita, joissa on erinomaisia soittajia, mutta fiilis ei vain syystä tai toisesta ole toiminut.
Lammelan mukaan nykyään myös ulkoisilla asioilla on painoarvoa ja esimerkiksi vaatetuksen tulee olla edustava. Musiikillisilla ansioilla on kuitenkin tässä kilpailussa etusija.

– Sovitusten ja orkesterin kyvyn laulaa moniäänisesti tulisi olla kunnossa. Koska kyse on tanssittavaksi tarkoitetusta musiikista, tulee orkesterin hahmottaa millä nopeuksilla eri tyylejä pitää soittaa, jotta ne olisivat miellyttävää tanssittavaa, Lammela jatkaa.

Vuosina 2002 ja 2005 kilpailun voittaneen Varjokuva-orkesterin johtohahmo ja vuoden 2013 Tangokuningas Kyösti Mäkimattila omistaa nykyään kilpailun oikeudet ja toimii sen suojelijana. Mäkimattila pääsee testaamaan orkesterien taidot läheisesti käytännössä, sillä hän toimii myös Tangokadulla käytävien SMORK-finaalien solistina.

– Kilpailijoiden taso herättää kovia odotuksia. Kierrän itse paljon kentällä, ja näen uusia lupaavia soittajia. Valitettavasti muusikoiden ammattiopetuksessa on nykyään karsittu tanssimuusikoiden koulutus minimiin ja on ikävä huomata, etteivät instituutiot ylläpidä tätä ainutlaatuista genreä, Mäkimattila huokaa.

Mäkimattilan mukaan tanssimuusikkoperinne on opittu aiemmin koulujen lisäksi esimerkiksi vanhemmilta muusikoilta ja sukulaisilta mestari-kisälli-periaatteella.

– Alasta kiinnostuneet nuoret perustavat bändejä keskenään ilman ohjausta. He ovat lahjakkaita, mutta tarvitsevat käytännön opetusta vuorovaikutuksessa konkarien kanssa. Vaikka kyseessä onkin kilpailu, panostamme ajatuksena enemmän opetukseen ja perinteen siirtämiseen eteenpäin. Haluamme samalla tietysti toimia ponnahduslautana suoraan eturiviin. Otin tämän kilpailun suojiini, koska sille todellakin on tarvetta
, Mäkimattila tykittää.

Hän kokee harmilliseksi sen, että media ei aina koe genreä tarpeeksi kiinnostavaksi, vaikka tanssimusiikki liikuttaa niin laajoja ikäpolvia ja ihmisryhmiä. Leveästi hymyillen Mäkimattila antaa viime hetken vinkkinsä kilpailijoille:

– Nyt on aika näyttää, miten homma toimii. Jos vähänkään tuntuu, että on väärässä paikassa, nyt on sopiva hetki poistua takavasemmalle!

Voittajaorkesterilta vaaditaankin loppuun hiotun esiintymisen lisäksi salamannopeaa sopeutumista muun muassa säestäjän rooliin. Jo ennen oman kilpailunsa voittajan selviämistä, pääsevät finalistit lauantaina säestämään vastakruunattua Tangokuningatarta.

Kovatasoisen kilpailun voittajalle on luvassa kiireinen vuosi, sillä voittopakettiin kuuluu oman singlen lisäksi kiertue Tangokuninkaallisten 2017 kanssa. Tänä vuonna Tangomarkkinat pystyvät siis Tangolaulukilpailun tapaan tarjoamaan takuuvarman työputken laulajien lisäksi myös orkesterimuusikoille.

SMORK-kilpailun Semifinaali- ja Finaalitapahtumat järjestetään 6.-8.7.2017 Seinäjoen Tangomarkkinoiden Tangokadulla.

Tutustu Tangomarkkinoiden ohjelmistoon kokonaisuudessaan:
www.tangomarkkinat.fi
www.facebook.fi/seinajoentangomarkkinat

Tango Finlandia 5. – 9.7.2017