27.03.2017

Taitelijoiden omat vahvuudet keskiössä Rauma Festivossa

Rauma Festivon ohjelman on tänä vuonna suunnitellut maailman oopperalavoja valloittava basso Mika Kares. Esiintyjien oman persoonan esiin nostaminen oli ohjelmasuunnittelun tärkein lähtökohta. Elokuussa Raumalla kuultavia suomalaisen musiikkikentän kirkkaimpia tähtiä yhdistää taiteelliseen johtajaan paitsi aiempi yhteistyö, myös ystävyys.

− Tein jokaisesta taiteilijasta urakartan, jonka pohjalta etsin kulminaatiopisteistä ja kunkin kaikkein tärkeintä repertuaaria, joka on avannut ovia tai auttanut oivaltamaan omia vahvuuksia ja etenemään uralla, Kares kertoo suunnitteluprosessistaan.

Toisena festivaalin pääteemana Kares mainitsee itsensä likoon laittamisen, josta hän näyttää itse esimerkkiä useassa konsertissa. Kullan himo, vallan kiro -otsikon alla Posellissa Kares muuntuu Wagnerin oopperakohtausten myötä ylijumalasta merikapteeniksi ja kuninkaaksi. Reininkullan ensimmäisen kohtauksen myötä lavalla nähdään kerralla Festivossa esiintyvät muut laulajat: sopraanot Suvi Väyrynen ja Hannakaisa Nyrönen, mezzosopraano Katariina Heikkilä ja kroatialainen baritoni Matija Meić. Valkokankaalle heijastettavat tekstitykset ja paikoin pianokvintetoksi laajeneva säestys vauhdittavat yleisön uppoutumista Wagnerin kokonaisvaltaiseen maailmaan.

− Raudanlujan ammattitaidon ohella ohjenuorana on ollut positiivisen hulluuden löytäminen ja olen jo nyt aivan varma, että sitä tulee meidän esiintyjäporukastamme löytymään, uumoilee nyt toista kertaa Festivon taiteellisena johtajana toimiva Mika Kares.

Elokuisen festivaalin jousisektio on vahva ja persoonallinen Kamus-kvartetti, joka on kiertänyt mailman konserttilavoja 15 vuoden ajan. Kvartetissa soittavat Terhi Paldanius, Jukka Untamala, Jussi Tuhkanen ja Petja Kainulainen. Kamuksen Festivossa kuultavan ohjelmiston painopiste on suomalainen musiikki. Festivaalin päätöskonsertti Different Voices yhdistää Sibeliuksen monumentaalisen Voces intimae -kvarteton Kaipaisen intensiiviseen ja Tiensuun herkkään sävelkieleen. Yleisradio valitsi Kamus-kvartetin saman nimisen levyn vuoden levyksi vuonna 2016.

Maailman huippuorkesterien solistina kiertävä viulisti Elina Vähälä esittää Rauma Festivon konserteissa itselleen läheisiä ja tärkeitä teoksia: Schnittken, Brahmsin ja Faurén viulusonaatit sekä Sibeliuksen g-mollijousitrion. Kamarimusisoinnin tärkeyttä korostava taitelija saa rinnalleen pianisti Kirill Kozlovskin, jonka sormien läpi virtaa huima määrä musiikkia kaikkiaan viidessä konsertissa. Ensi kertaa Raumalla konsertoiva pianisti Laura Mikkola saa vyöryttää Rauma-salin uudella Steinway-flyygelillä muun muassa Rautavaaran Tulisaarna-sonaatin ja Sibeliuksen Finlandian pianosovituksen.

Torstai-iltana Mika Kares ja Hannakaisa Nyrönen herkuttelevat konsertillisella Oskar Merikannon lauluja. Saksofonisti Charles Ng’n ja lyömäsoittaja Taneli Korpisen kanssa lavalle nousevat multi-instrumentalistit ja musiikin moniottelijat Esko Grundström ja Tomas Takolander, jotka vastaavat konsertin sovituksista.

− Kun Mika toissa kesänä konsertin jälkilöylyissä ehdotti Merikannon yksinlauluihin perustuvaa konserttia, olimme heti juonessa mukana. Merikannon laulut ovat tyylillisesti joskus selvästi taidemusiikkia, toisinaan viihteellisempiä ja joskus hyvinkin kansanmusiikinomaisia, mutta ennen kaikkea ne ovat todella hyvää musiikkia! innostuu Takolander.

Kaksikko on pyrkinyt suhtautumaan materiaaliin yhtä aikaa alkuperäisiä sävellyksiä kunnioittaen ja samalla vapaasti ja pelottomasti. Kappaleista on yritetty löytää sen ydin, jota on sitten lähestytty monista eri suunnista, etsien sille parasta mahdollista taustaa ja kehystä.

−Sovitusten tyyli vaihtelee alkuperäisille varsin uskollisista versioista leppoisan sutijatsin kautta lähes maaniseen arkaaiseen jyystöön, Takolander kuvailee.

Tapiola Sinfonietan ohjelma perjantai-iltana vie syvyyksistä kirkkauteen urallaan nousukiidossa olevan Klaus Mäkelän johdolla. Konsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran Canto III – A Portrait of the Artist at a Certain Moment, Joonas Kokkosen …durch einen Spiegel… sekä Dmitri Šostakovitšin Sinfonia nro 14 op. 135, jossa solisteina Mika Kares ja Suvi Väyrynen.

Festivaalin perinteiset kahvilakonsertit toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Tampereen Musiikkiakatemian kanssa. Carpe Diem-päivä yllätyskonsertteineen levittäytyy tasatunnein Vanhan Rauman yksityispihoille. Rauman ja Suomen juhlavuosien kunniaksi Rauma Festivo järjestää yhteistyössä Lönnströmin museoiden kanssa Puuta, rautaa ja rakkautta – hankkeeseen liittyvän Festivo-muskarin Lönnströmin kotimuseon tiloissa. Kaikille avoimen musiikkileikkikoulun suunnittelee ja toteuttaa raumalaislähtöinen Venla Katila. Alfred Kordelinin 100 vuotta sitten päättynyttä elämää muistetaan Kordelinin kappelin konserteissa. Huilisti Jenny Villanen ja harmonikkataiteilija Heli Siekkinen esittävät Kuulan, Sibeliuksen ja Rautavaaran musiikkia J. S. Bachin teosten lomassa.

 

Rauma Festivo 8.-12.8.2017

Taiteilijoiden esittelyt, konserttien ja oheisohjelman tiedot www.raumafestivo.fi