07.06.2018

Tampereen Teatterikesän oheistilaisuuksissa kohtaavat mennyt, nykyinen ja tuleva

Tampereen Teatterikesä juhlistaa pyöreitä vuosiaan myös teatterikatsomoiden ulkopuolella 6.–12. elokuuta. Festivaaliviikko tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuksia historiakatsauksiin sekä keskusteluun teatterin nykytilasta ja tulevaisuudesta alan seminaareissa ja kohtaamisissa.

Juhlavuoden kunniaksi järjestetään Hair, Hamlet ja hellyyden hetket – Viisi vuosikymmentä Teatterikesää -näyttely Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 1. elokuuta alkaen. Näyttelyssä palautetaan mieleen esityksiä ja muistoja Teatterikesän alkuvuosilta nykypäivään asti valokuvien sekä yleisön kertomusten avulla koko elokuun ajan. Kävijöiden muistoja festivaalista kerätään Teatterikesän verkkosivuilla 19. elokuuta saakka.

Muistia virkistetään myös Ohjelmateltassa keskiviikkona 8. elokuuta teatterinjohtaja ja ohjaaja Maarit Pyökärin juontamassa Muistelot-tapahtumassa. Festivaalimuistojaan yleisön kanssa jakavat näyttelijät Esko Roine ja Auvo Vihro sekä kääntäjä-dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Uuden näytelmän ohjelma UNO sekä Teatterin tiedotuskeskus TINFO suuntavat katseen tulevaan yhteistyössä Teatterikesän kanssa. UNO järjestää verkostojensa ja Teatterikesän kanssa kaikille avoimen, suomalaiseen uuteen näytelmään ja sen lukemiseen keskittyvän tapahtuman 9.–11. elokuuta. Luvassa on tietoiskuja, demoja, lukudraamoja sekä näytelmäkirjailijoiden ajattelua avaavia keskusteluja.

TINFOn, UNOn ja Teatterikesän Future is Present esittelee suomalaista teatteria ja nuoria tekijöitä festivaalin kansainvälisille vieraille. Ohjelmakokonaisuus koostuu Pääohjelmiston englanniksi tekstitetyistä kotimaisista esityksistä sekä tekijätapaamisista.

Alan järjestöjen tilaisuuksissa keskitytään ajankohtaisiin ilmiöihin. Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto sekä Suomen Näyttelijäliitto käsittelevät seksuaalista häirintää teatterialalla seminaarissaan Yleistä vai erityistä?. Ruotsinsuomalainen UusiTeatteri pohtii kaksikielisen teatterin kohtaamia haasteita. Suomen Teatterit ry, Globe Art Point ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry käyvät puolestaan seminaarissaan läpi ammattilaisuuden sekä taiteellisen ajattelun merkitystä VOS-teattereissa.

Erilaisia medioita hyödynnetään Yle Draaman ja Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn toteuttamassa live-kuunnelmassa Kotimaisia kohtaloita sekä Lavastus- ja Pukusuunnittelijat LP:n virtuaalinäyttelyssä Kuviteltu todellisuus. Lisäksi kriitikot ja yleisötyöntekijät järjestävät kokoontumisia festivaaliviikon aikana.

Tutustu muun ohjelmiston tapahtumiin tarkemmin osoitteessa:
www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/muu-ohjelmisto.

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja päivänpolttavimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Vuonna 2018 Tampereen Teatterikesä viettää 50-vuotisjuhlia.