17.02.2016

Turun musiikkijuhlat 2016: Ohjelma julkistettu!

Turun musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä 11.-20.8.2016 järjestyksessään 57. kerran.  Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin ohjelmistosta vastaa ensimmäistä kertaa uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, joka tunnetaan niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistina. Ensimmäisen suunnittelemansa festivaalin teemaksi Matvejeff on valinnut musiikin tarkastelun iloisuuden ja tanssillisuuden sekä toisaalta epätoivon ilmentäjänä. Monipuolinen ohjelma kattaa yli 30 konserttia ja tapahtumaa. Joukossa on myös kaksi yleisölle järjestettyä suurta ilmaistapahtumaa, joista toinen on merihenkinen hyväntekeväisyyskonsertti Euroopan meripäivänä ja toinen Minna Tervamäen ohjaama liikunnallinen tapahtuma Veritas Stadionilla 17.8.

 

Musiikkijuhlien varaslähtö jälleen oopperatähden seurassa heinäkuussa.

Varaslähtö Turun musiikkijuhlille otetaan perinteiseen tapaan oopperan merkeissä jo heinäkuussa, kun kansainvälisiin oopperataivaan huippunimiin kuuluva mezzosopraano Elīna Garanča pitää Turun Konserttitalossa resitaalin lauantaina 2.7. klo 19. Samainen resitaali on kaudella 2015-2016 ennen Turkua kuultu loppuunmyydyissä katsomoissa mm. Pariisin Garnier-oopperassa, Lontoon Wigmore Hallissa ja Wienin Musikvereinissa. Pianistina Turun konsertissakin on Malcolm Martineau.

 

Avajaiskonsertissa konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille

Festivaalin avajaiskonsertti kuullaan torstaina 11.8. klo 19 Turun Konserttitalossa. Konsertissa kuullaan uusi teos eli maailmankantaesitys säveltäjä Olli Virtaperkolta: Konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille. Solistina on sellisti Perttu Kivilaakso. Konsertto on Turun musiikkijuhlien ja Jyväskylä Sinfonian yhteistilaus. Apocalypticasta tuttu sellisti Perttu Kivilaakso on itsekin viime aikoina ollut mediassa säveltäjän roolissa: hänen ja Eicca Toppisen säveltämä metallihenkinen ooppera Indigo sai juuri kantaesityksensä Suomen Kansallisoopperassa. Turun-konsertissa häntä kuullaan pitkästä aikaa orkesterin solistina. Taiteellinen johtaja Ville Matvejeff tarttuu itse kapellimestarin tahtipuikkoon ja nousee Turun filharmonisen orkesterin eteen. Muuten konsertti ”Urbaanit tanssit” pitää sisällään tanssillista musiikkia: Leonard Bernsteinin Sinfonisia tansseja menestysmusikaalielokuvasta West Side Story sekä George Gershwinin Amerikkalainen Pariisissa. Konsertin alussa on Esa-Pekka Salosen LA Variations.

 

Minnan Metodit @ Turun musiikkijuhlat Veritas Stadionilla

Minna Tervamäki on Kansallisbaletista eläkkeelle jäätyäänkin jatkanut aktiivista tanssijanuraansa, mutta myös keskittynyt mielen- ja kehonhuollon kehittämiseen. Hänen oma konseptinsa on Minnan Metodit, jotka koostuvat Tervamäen vuosien varrella hyvinvointinsa tueksi ja huippusuoritusten aikaansaamiseksi keräämistään työkaluista. Tässä ilmaistapahtumassa ke 17.8. klo 17 Veritas Stadionilla kuka tahansa voi tulla ottamaan vastaan vinkkejä ja oppeja oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Tapahtuma on kestoltaan reilun tunnin maksuton yleisötapahtuma, jossa yleisö pääsee liikkumaan balettitanssija Minna Tervamäen ohjauksessa. Sateen sattuessa tilaisuus perutaan. Mukaan osallistujat tarvitsevat vain oman joogamaton/jumppa-alustan. Musiikkina taustalla kuullaan klassista musiikkia sekä huilulla esitettävää rentoutusmusiikkia, josta vastaa Turun konservatorion huilunsoiton lehtori Oleg Sytianko. Yhteistyössä Turun kaupungin liikuntatoimi ja FC Inter.

 

Angelika Klas: Tähtisumua ja jazzia Börsissä

Turun kaupunginteatterissa hurmannut ja häikäissyt sopraano Angelika Klas esiintyy Hamburger Börsin legendaarisen YläBörsin Jugendsalissa yhtyeensä kanssa perjantaina 19.8. klo 20. Ohjelmassa on kevyempää klassista ja jazzahtavaa musiikkia. Trion jäseniä ovat suomalaiset jazzlegendat Seppo Hovi (piano), Pentti Lasanen (saksofoni ja klarinetti) ja Pekka Sarmanto (kontrabasso). Tilaisuuden juontaa Seppo Hovi. Hamburger Börsin YläBörsin baari on auki ja palvelee konserttivieraita konsertin ajan.

 

Hannu Taanila: Väärää musiikkia!

”Pelkkiä niin sanottuja koraalialkusoittoja! Niitähän ei soiteta konserttisaleissa, ei edes urkukonserteissa. Totisesti: ne ovat väärää musiikkia. Mutta ne ovat länsimaisen musiikin helmiä, salaisia aarteita. Jos emme pelkää teologiaa, runoutta, oppinutta musiikkia ja itseämme, pääsemme niiden tykö, niihin. Silloin ne liikahduttavat, kouraisevat, haltioittavat. Emme ole enää entisillämme. Uskallammeko antautua niille?” Näin kuvaa ja kysyy legendaksi muodostunut Hannu Taanila luentonsa aiheita, koraalialkusoittoja. Näitä luentoja musiikkinäyttein elävöittää urkuri Ilpo Laspas. Tilaisuuksia kuuntelemiseen on kaksi: torstai 11.8. klo 22 ja perjantai 12.8. klo 14. Paikkana on Turun linnan kappeli.

 

Kansainvälisten orkesterivierailujen sarja jatkuu: vieraita Pietarista.

Turun musiikkijuhlat tuo Turkuun jälleen Pietarin Mariinski-teatterin orkesterin kapellimestari Valeri Gergijevin johdolla. Orkesteri pitää kaksi konserttia Turun Konserttitalossa. Tiistaina 16.8. klo 19 kuultavassa konsertissa solistina on nuori sellistilahjakkuus, suomalais-hollantilainen Jonathan Roozeman, joka tulkitsee Šostakovitšin ensimmäisen sellokonserton. Vain 18-vuotias Roozeman herätti kansainvälistä huomiota vuonna 2015 selvittäen tiensä arvostetun Tšaikovski-sellokilpailun finaaliin ja on siitä asti kuulunut Gergijevin suosimiin nuoriin soittajiin. Konsertissa kuullaan lisäksi Tšaikovskin Romeo ja Julia –alkusoittofantasia sekä Musorgskin Näyttelykuvia. Keskiviikkona 17.8. kuultavassa konsertissa Turun musiikkijuhlat ja Pietarin Mariinski-teatteri haluavat yhdessä muistaa vuonna 2015 edesmennyttä legendaarista ja arvostettua balettitanssija Maija Plisetskajaa. Konsertissa kuullaan Ravelin Hanhiemo (balettiversio) ja Rahmaninovin Sinfoniset tanssit. Lisäksi ohjelmistossa on Maija Plisetskajan lesken, säveltäjä Rodion Štšedrinin sovitus Bizet’n Carmen-sarjasta. ”Konsertti Maijan muistoksi on fantastinen idea ja iloitsen siitä kovasti”, toteaa Valeri Gergijev.

 

Key Ensemble: Sinetöity enkeli

Rodion Štšedrininin musiikkia kuullaan myös sunnuntaina 14.8. Turun Tuomiokirkossa klo 18, kun turkulainen menestyskuoro Key Ensemble Teemu Honkasen johdolla esittää säveltäjän teoksen Sinetöity enkeli (Sealed Angel). Huilistina on Turun filharmonisen orkesterin Niamh McKenna. Sinetöity enkeli on venäläinen kirkkoslaavinen liturgia solisteille, kuorolle ja huilulle. Štšedrin sävelsi upean, kauniita melodioita sisältävän yhdeksänosaisen kantaattinsa kunnioittamaan Venäjän kristinuskoon kääntymisen tuhatvuotisjuhlaa vuonna 1988. Nimensä teos on saanut Nikolai Leskovin tunnetun novellin mukaan.

 

Ilma-akrobatiaa, epätoivoa ja enkeleitä Turku Energian Turbiinihallissa

Turku Energian Turbiinihalli kuuluu Turun mielenkiintoisimpiin konserttipaikkoihin, joissa Turun musiikkijuhlat järjestää jälleen konsertin. Koko tila otetaan käyttöön, sillä konserttivieraat voivat musiikin kuuntelun lisäksi ihailla katonrajassa esiintyvää ilma-akrobaatti Viivi Roihaa. Turkulainen Ensemble Vida levittäytyy myös eri puolille Turbiinihallia ja esiintyy konsertissa Dominik Vogtin johdolla. Konserttiohjelma on rakennettu Epätoivoa ja enkeleitä -teeman ympärille. Viulisti Janne Malmivaara ja sellisti Erkki Lahesmaa vastaavat konsertin soolonumeroista. Konsertit tehdään yhteistyössä Circo Aereon kanssa ja koreografiasta vastaa Sanna Silvennoinen. ”Turbiinihalli on inspiroiva tila ja sopii akustiikaltaan hyvin kuoromusiikkiin. Odotan sadunomaista tunnelmaa, äärimmäisiä kauneuden kokemuksia sekä kenties kyyneleitäkin”, toteaa Ville Matvejeff. Konsertteja on kaksi: torstaina 18.8. klo 18 ja klo 20.

 

Nuorten solistien juhlaa.

Turun musiikkijuhlat esittelee tänä kesän useampia suomalaisia nuoria muusikkolahjakkuuksia. ”Pidän ensiarvoisen tärkeänä, että festivaalimme esittelee vakiintuneiden kansainvälisten tähtien ja korkeatasoisten orkesterivierailujen rinnalla paikallisia taiteilijoita ja ryhmiä sekä esimerkiksi nousevia nuoria kykyjä. Olen itse saanut tällaisia mahdollisuuksia nuorena vielä opiskellessani ja ne ovat kannustaneet jatkamaan kovaa työntekoa”, kertoo Ville Matvejeff.

 

  • ROOZEMAN BROTHERS 13.8.

Lauantaina 13.8. klo 18 Sigyn-salissa esiintyvät sellisti Jonathan Roozeman ja pianisti Jan-Paul Roozeman. Jonathan Roozeman selvitti vuonna 2015 tiensä arvostetun Tšaikovski-sellokilpailun finaaliin vain 17-vuotiaana ja oli vuoden 2010 Turun XI sellokilpailujen historian nuorin osanottaja 12-vuotiaana. Jan-Paul Roozeman tuli vuoden 2014 Jyväskylän Ilmari Hannikainen -pianokilpailussa toiseksi vain 20-vuotiaana. Jonathan Roozeman esiintyy musiikkijuhlilla kaiken kaikkiaan kolmessa konsertissa eli orkesteri solistina (Mariinski I 16.8.), kamarimuusikkona veljensä kanssa sekä sooloresitalistina (Onnen tunti 15.8. klo 13).

 

  • OSKAR MERIKANTO JA AIKALAISET 15.8.

Wäinö Aaltosen museossa ma 15.8. klo 17 kuullaan Åbo Svenska Teaterissa parhaillaan pyörivässä Taikahuilussa Papagenana hurmanneen sopraano Johanna Isokosken resitaali. Isokoski selvitti tiensä myös Lappeenrannan laulukilpailun finaaliin tammikuussa 2016. Ohjelmassa on Oskar Merikannon ja hänen aikalaistensa musiikkia. Pianistina on Tuomas Juutilainen.

 

  • PÄIVI JA PAAVO LIPPOSEN RAHASTO: NUORTEN SOLISTIEN KONSERTTI 12.8.

Päivi ja Paavo Lipposen rahasto tukee nuoria kuva- ja laulutaiteilijoita. Vuosittain kartutetaan nuorten taiteilijoiden töistä koostuvaa taidekokoelmaa, joka on deponoitu Kiasmaan. Samoin valitaan vuoden solisti, jonka ensikonserttia tuetaan. Rahasto toimii Kansan sivistysrahaston yhteydessä. Turun musiikkijuhlien konsertissa pe 12.8. klo 18 Vanhalla Raatihuoneella kuullaan rahaston kolmea laulajastipendiaattia: sopraano Olga Nikolskaja-Heikkilää, sopraano Hannakaisa Nyröstä ja baritoni Sampo Haapaniemeä. Pianistina on festivaalin taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. Konsertti juhlistaa myös William Shakespearen kuoleman 400 vuotisjuhlaa. Ohjelmassa on myös mm. Mikko Heiniön Three Morning Songs, joka kuullaan nyt maailmankantaesityksensä. Se on baritonille ja pianolle kirjoitettu virtuoosikappale, tekstinä Juha Siltasen loisteliaat ja hurjat runot. Tilaisuuden avaa Päivi Lipponen.

 

Kotikonsertit saavat jatkoa: Saaren kartano ja arkkipiispan residenssi

  • 13.8. klo 13 ja 15 SAAREN KARTANON PUUTARHA

Turun musiikkijuhlat järjestää Saaren kartanon puutarhassa konsertin, jossa esiintyy Saksofonitrio Ava. Avan jäseniä ovat saksofonistit Samu Metsänen, Kalle Oittinen ja Eero Saunamäki. Konsertteja on kaksi. Tilaisuuden avaa Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen. Sateen sattuessa konsertti siirretään Saaren kartanon saliin.

 

  • 20.8. klo 13.00 ARKKIPIISPAN KOTIKONSERTTI

Arkkipiispa Kari Mäkinen rouvineen avaavat jälleen kotinsa ovet Turun musiikkijuhlien konsertissa, jossa tänä vuonna kuullaan Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto. Konsertissa soittavat klarinetisti Olli Leppäniemi, viulisti Jukka Merjanen, sellisti Tuomas Ylinen. Pianistina on Ville Matvejeff.  

 

Waltteri Torikka Trio

Waltteri Torikka Trio eli baritoni Waltteri Torikka, kitaristi Juha Savela ja kontrabasisti Eero Ignatius esittävät Turun musiikkijuhlien perinteisessä Kynttilänvalokonsertissa Tapio Rautavaaran musiikkia ja muita viihdesävelmiä. Konsertti järjestetään Taiteiden yönä torstaina 18.8. klo 23 ja Tuomiokirkko on valaistu vain kynttilöin. Konsertin kesto on noin tunti. Trio kiertää Suomea keväällä ja kesällä kiertueella, mutta musiikkijuhlien 18.8. on ainoa Turussa kuultava konsertti ja siis ainutlaatuinen mahdollisuus.

 

Onnen tuntien sarja Tuomiokirkossa

Turun Tuomiokirkossa järjestettävien iltapäiväkonserttien sarja jatkuu, nyt Onnen tunti –sarjan nimellä. Onnen tunteja (kestoltaan noin 45 min) järjestetään Tuomiokirkossa kolme. Maanantaina 15.8. klo 13 esiintyy sellisti Jonathan Roozeman, tiistaina 16.8. klo 13 sellisti Perttu Kivilaakso pianistinaan Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff ja perjantaina 19.8. viulisti Jukka Merjanen ja sellisti Tuomas Ylinen.

 

Festivaalin huipentaa Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet

Turku on myös jazzkaupunki ja Turun musiikkijuhlat huipentuu Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin konserttiin Domino-elokuvateatterissa lauantaina 20.8. klo 18. Salokoski ja Ilmiliekki Quartet tekivät ensimmäisen yhteisen levynsä ”Vi sålde våra hemman” syksyllä 2009. Projektissa yhdistettiin kansanlaulutraditiota Ilmiliekin vahvaan pohjoismaisen jazzin näkemykseen. Yhtyeen tapojen mukaisesti tunnelmat liikkuivat intensiivisestä yhtyesoinnista vahvaan solistiseen tulkintaan. Nyt projekti saa jatkoa uudessa muodossa. Kvartetin jäsenet ovat säveltäneet uutta materiaalia suomenruotsalaisten modernistien runoihin. Konserteissa saatetaan kuulla myös Helsingin juhlaviikoille 2015 tilattuja versioita Sibeliuksen yksinlauluista. Trumpetissa loistaa Verneri Pohjola, pianossa laulaja-pianisti-säveltäjä Tuomo Prättälä, bassossa Five Corners Quintetin kanssa maailmaa kiertänyt Antti Lötjönen, ja rummuissa mm. Tomasz Stankon yhtyessä soittava Olavi Louhivuori.

 

Konserttisarjat Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa tiistaista lauantaihin 16.–20.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä pianisti Antti Siiralan, pianisti Niklas Pokin, viulisti Jukka Merjasen ja sellisti Tuomas Ylisen mestarikurssioppilailta. Sisäänpääsy museolipulla.

 

Martin Welzel Tuomiokirkon iltamusiikissa

Tiistaina 16.8. klo 20 esiintyy Tuomiokirkon iltamusiikissa saksalainen urkuri Martin Welzel. Konsertti jatkaa Tuomiokirkon ansiokasta sarjaa, joka esittelee maailman merkittävimpiä urkutaiteilijoita. Konserttiin on vapaa pääsy.

 

Yhteistyö kirjamessujen kanssa jatkuu

Suomen vanhin kirjamessutapahtuma, Turun kansainväliset Kirjamessut sekä Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali, Turun Musiikkijuhlat aloittivat vuonna 2013 poikkitaiteellisen yhteistyön. Elokuun 2016 yhteisistä tapahtumista elokuun musiikkijuhlilla sekä lokakuun 2016 tapahtumista kirjamessuilla kerrotaan lisää toukokuussa 2016 osoitteessa www.tmj.fi.

Suunnitelmissa on lisäksi jälleen yhteistapahtuma Helsingissä toukokuussa 2016.

 

Tiede ja musiikki yhdistyvät

Turun musiikkijuhlat on jälleen mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia, jonka ajankohta siirtyy elokuulta kesäkuulle. Symposiumin teemana 14.-17. kesäkuuta 2016 on FATE / Urðr. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa.  Lisätiedot Aboagoran aikatauluista ja puhujista osoitteessa www.aboagora.fi

 

Euroopan meripäivä: Merihenkinen hyväntekeväisyyskonsertti 20.5.

Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat yhteistyössä Turun kaupungin kanssa järjestävät 20.5. klo 18 yleisölle ilmaisen hyväntekeväisyyskonsertin Suomen Joutsenen edustalla. Konsertti järjestetään Saaristomeren Suojelurahaston hyväksi ja konsertin taiteilijat ovat lupautuneet mukaan pro bono. Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston päätöksellä järjestettävää Euroopan meripäivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja tänä vuonna suurkonferenssi järjestetään Turussa.

Konsertin esiintyjiksi on saatu suomalaisen oopperataivaan eturivin tähtiä: mezzosopraano Monica Groop, basso Matti Salminen ja baritoni Waltteri Torikka. Turun filharmonista orkesteria johtaa Leif Segerstam. Ohjelmistossa on merihenkistä musiikkia: Brittenin Sea Interludes oopperasta Peter Grimes (Aamunkoitto ja Myrsky), Viherluodon Aamu Airistolla, Sibeliuksen Säv, säv, susa, Wagnerin Dalandin aaria oopperasta Lentävä Hollantilainen, Mårtensonin Myrskyluodon Maija, Monosen Satumaa ja Debussyn La Mer.

 

Lipunmyynti

Lipunmyynti kaikkiin Turun musiikkijuhlien tapahtumiin alkaa torstaina 18.2. klo 10 kautta maan.

Lippuja myy Ticketmaster Suomi (Lippupalvelu).

Ryhmämyynti Turun musiikkijuhlien toimistosta: Michaela von Hellens, 02-262 0812, michaela@tmj.fi

www.tmj.fi