08.08.2012

Turun musiikkijuhlilla juhlitaan valtaa

Turun musiikkijuhlat alkavat torstaina 9. elokuuta. Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin teemana on tänä vuonna VALTA, jota pohditaan lähes 40 konsertissa.

Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu on laatinut elokuulle monipuolisen ohjelman. Vallan teemaa lähestytään muun muassa perinteisellä sinfonialla Orkesterisodassa, jazzilla Jazz Warsissa, barokkimusiikilla konsertissa Il Combattimento di Tancredi e Clorinda sekä oopperalla Uutisoopperoissa.

Suurimpiin artistivieraisiin kuuluvat maailmankuulu tenori Rolando Villazón, sopraano Sandrine Piau, turkkilais-saksalainen pianisti Fazil Say, koreografi Susanne Linke, maailman arvostetuimpiin barokkiorkestereihin kuuluva Le Concert d’Astrée johtajanaan valovoimainen Emmanuelle Haïm sekä kotimaiset maailman huiput sopraano Helena Juntunen, basso Matti Salminen ja kapellimestarit Hannu Lintu ja Leif Segerstam. Musiikkijuhlat alkavat torstaina 9. elokuuta yllätysohjelmalla eri puolilla Turkua.

Lipunmyynti Turun musiikkijuhlille on ollut vilkasta. Osa konserteista on jo myyty loppuun mutta suurimpaan osaan tapahtumista on vielä lippuja. Lippuja myy Lippupalvelu.

Vallattomat avajaiset torstaina, Suomi-Ruotsi -maaottelu perjantaina

Musiikkijuhlat valtaavat Turun torstaina 9.8., kun musiikkinumeroita koetaan eri puolilla kaupunkia. Varsinainen avajaiskonsertti koetaan perjantai-iltana Logomossa, kun Mikko Franck johtaa ainutlaatuisen Orkesterisodan.

Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja Ruotsin Kuninkaallisen oopperan orkesteri ottavat toisistaan mittaa mm. Sibeliuksen, Stenhammarin ja Mahlerin sävelin. Musikaalisen Suomi-Ruotsi -maaottelun kommentaattorina toimii näyttelijä Nicke Lignell. Orkesterit lämmittelevät illan historiallista kohtaamista varten samana päivänä klo 15 jalkapallo-ottelulla Parkin kentällä. Jalkapallo-ottelun tuomarina toimii TPS:n toimitusjohtaja Marco Casagrande seuranaan palloseuran miesten Veikkausliigajoukkueen valmentajat Marko Rajamäki ja Diego Corpache, ja otteluun on vapaa pääsy.

Perjantain sotaisa tunnelma jatkuu vielä Logomossa klo 22 jazz-konsertilla Jussi Fredriksson: Jazz Wars, jossa eturivin jazzmuusikot Jussi Fredriksson (kosketinsoittimet), Joonatan Rautio (saksofoni), Jukka Eskola (trumpetti), Marzi Nyman (kitara), Jori Huhtala (basso) ja Jukkis Uotila (rummut) taistelevat vallan teemaan sävelletyssä musiikissa.

Barokkimusiikkia Rolando Villazónin ja Hannu Linnun tulkitsemana

Turun musiikkijuhlien kysytyin konsertti on keskiviikkona 15.8. Turun konserttitalolla järjestettävä Il Combattimento di Tancredi e Clorinda, jossa esiintyvät maailmankuulu tähtitenori Rolando Villazón, Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu, ranskalainen sopraano Sandrine Piau sekä Le Concert d’Astrée -orkesteri Emmanuelle Haïmin johdolla.

Konsertissa kuullaan Claudio Monteverdin musiikkidraama Il Combattimento di Tancredi e Clorinda sekä Monteverdin ja muiden barokkisäveltäjien aarioita ja duettoja. Konsertista järjestetään suuren kysynnän vuoksi tiistaina 14.8. klo 20 lisänäytös, johon on vielä saatavilla lippuja.

Musiikkijuhlat päättyvät myös barokkitunnelmiin konserttitalolla, kun energinen kapellimestari Hannu Lintu johtaa Suomalaista barokkiorkesteria ja Helsingin kamarikuoroa konsertissa ”Règne, Amour…” lauantaina 18.8. klo 19. Solisteina esiintyvät Sandrine Piau ja Topi Lehtipuu. Konsertissa pohditaan rakkauden valtaa barokki- ja nykymusiikin keinoin: Rameaun ja Händelin musiikin lisäksi konsertissa kuullaan Jukka Tiensuun uuden teoksen kantaesitys.

Valta ja politiikka musiikkijuhlien ohjelmassa

Vallan teemavuonna myös politiikka on vahvasti mukana Turun musiikkijuhlien ohjelmassa. VPK-talolla nähdään maanantaina 13.8. Poliittiset iltamat – vallatonta musiikkia, jossa musiikkijuhlataiteilijat ja muutama vieras – mm. Apocalyptica-yhtyeestä tuttu sellisti Perttu Kivilaakso – esittävät yllätysohjelmaa.

Tiistaina 14.8. Sigyn-salissa esiintyy pianisti Fazil Say, jonka konsertissa Idän porteilla kuullaan Musorgskin ja Mozartin lisäksi Sayn omia teoksia. Say on syytettynä kotimaassaan Turkissa islamin arvojen loukkaamisesta ja joutuu oikeuden eteen lokakuussa.

Åbo Svenska Teaterilla saavat ensiesityksensä perjantaina 17. elokuuta Uutisoopperat. Tänä kesänä kirjoitettujen oopperoiden aiheiksi valikoituivat eurokriisi ja Venäjän poliittinen tilanne. Eurokriisistä kertovan lyhytoopperan ”Shitstorm” on säveltänyt Ville Matvejeff Jukka von Boehmin librettoon ja sen ohjaa Aino Kivi. Venäjälle sijoittuvan lyhytoopperan ”Kenraali” on säveltänyt Jukka Nykänen, libretisti on Eppu Nuotio ja ohjaaja Kurt Nuotio. Rooleissa nähdään Petri Bäckström, Oskari Nokso-Koivisto, Veera Railio ja Elli Vallinoja.

Herkkiä konsertteja Ylösnousemuskappelissa ja Tuomiokirkossa

Erik Bryggmanin suunnittelemassa Ylösnousemuskappelissa koetaan lauantaina 11.8. ja sunnuntaina 12.8. koskettava Vaellus-teos, joka yhdistää arkkitehtuurin, musiikin ja tanssin. Maailmankuulu modernin tanssin uranuurtaja Susanne Linke tekee nyt ensimmäistä kertaa koreografian suomalaisille tanssijoille. Teoksen musiikkina on Schubertin jousikvartetto ”Tyttö ja kuolema”.

Turun Tuomiokirkossa koetaan 13.–17.8. konserttisarja Iltapäivän Bach, jossa esiintyy tänä vuonna kuusi maamme johtavaa harmonikkataiteilijaa Marko Valtonen, Mika Väyrynen, Johanna Juhola, Mikko Luoma sekä Veli ja Susanne Kujala. Konserttisarjan runkona ovat J.S. Bachin Ranskalaiset sarjat, joissa monipuolinen soitin pääsee esittelemään ulottuvuuksiaan.

Tuomiokirkossa hiljennytään perinteisesti myös Taiteiden Yönä 16. elokuuta klo 23 alkavaan konserttiin Gambaa kynttilänvalossa. Pelkin kynttilöin valaistu kirkko sekä maailmankuulujen gambataiturien Mikko Perkolan ja Atsushi Sakaïn tulkitsema gambamusiikki 1500-luvulta tähän päivään luo tunnelmallisen kokemuksen Taiteiden Yön vilskeessä.

Tuomiokirkossa kuullaan tiistaina 14. elokuuta myös urkutaiteilija Ville Urposen tulkitsema J.S. Bachin Die Kunst der Fuge konsertissa Tuomiokirkon iltamusiikki sekä Haydnin musiikkia jousikvartetolle sunnuntaina 12.8. Juhlajumalanpalveluksessa.

Helena Juntunen ja Minna Lindgren kutsuvat illanviettoon

Sunnuntaina 12. elokuuta Åbo Svenska Teaterilla nähdään sarjassaan kolmas Hellun hellalla -illanvietto. Hurmaavan sopraano Helena Juntusen vieraina ovat baritoni Florian Boesch, pianisti Jukka Nykänen ja aivotutkija Mikko Sams, ja illan teemana on mustasukkaisuus. Suuren suosion saaneen illanvieton ohjelmassa kuullaan musiikkia Wozzeckista Wickediin.

YLE Radio 1:n ohjelma Minna Lindgrenin Väitöstilaisuus taas vierailee Turun musiikkijuhlilla lauantaina 11. elokuuta. Yleisö on tervetullut seuraamaan suoraa lähetystä Ravintola Koulun Bellman-salista, jossa musiikista ja vallasta keskustelevat Lindgrenin johdolla Topi Lehtipuu, kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen. Pianistina on Seppo Kantonen.

Monenlaisia konserttielämyksiä

Taiteilija Hannu Väisänen on suunnitellut Akatemiatalolle perjantaina 17.8. klo 22 konsertin Kirkastettu yö. Key Ensemble -kuoron ja kamarimusiikkisekstetin tulkitsemina kuullaan Ligetin ja Schönbergin musiikkia mielenkiintoisessa myöhäiskonsertissa.

Lauantaina 18.8. klo 11 Seikkailupuiston Helmi-teltan valtaavat Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri, jotka vievät koko perheen hurjaan meriseikkailuun Aarrelaiva-konsertissa.

Taiteiden Yönä musiikkijuhlien ilmaiskonsertissa niin kutsutulla Hämähäkkitontilla kaupunginteatterin kyljessä kuullaan kattaus turkulaista kulttuuriosaamista, kun Turun filharmoninen orkesteri ja Chorus Cathedralis Aboensis Leif Segerstamin johdolla esittävät Sibeliusta paikalla, johon on kaavailtu Turun uutta konsertti- ja kongressitaloa. Läpi harmaan kiven -konsertin solistina on basso Matti Salminen.

Konserttisarjat kodeissa ja Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa lauantaina 11.8. sekä tiistaista perjantaihin 14.–17.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä Soile Isokosken, Elisabeth Werresin, Erkki Lahesmaan, Alexander Vinnitskin ja Antti Siiralan mestarikurssioppilailta.

Uutena konserttisarjana järjestetään Kotikonsertit Mikko Heiniön (11.8.), Rettigin suvun (12.8.) ja Jan-Erik Anderssonin ja Marjo Malinin (18.8.) kodeissa. Kamarimusiikkikonserteissa esiintyvät kamarimusiikkiyhdistys Artsopan muusikot.

Tiede ja musiikki yhdistyvät

Turun musiikkijuhlat on mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia. Symposiumin teemana on tänä vuonna ”The Power of the Sacred and the Secular”. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa. Turun musiikkijuhlilla vietetään myös Musiikkilääketieteen päiviä, joiden ohjelmassa on konsertteja ja luentoja.

http://www.tmj.fi