02.06.2010

Vuoden festivaali Haapavesi Folk – Uuden musiikin festivaali 28.6.-4.7. 2010

Useimpia Folkin esiintyjiä yhdistää kansanmusiikki, soitto ja laulu ja muutenkin siihen perehtyminen. Toinen seikka, joka harvemmin tulee esille on se, että Haapaveden konserteissa luodaan lähes poikkeuksetta jotain uutta ja ainutkertaista, tässä ja nyt. Siis uutta musiikkia. Uusi musiikki syntyy joko tänne tehtyinä valmiina sävellyksinä, sovituksina tai improvisaationa. Uusia sävellyksiä Folkeilla kuullaan useita kymmeniä. Myös ennen kokeilemattomat kokoonpanot synnyttävät jotain vain sen ainoan kerran. Melodiat ja rytmit muuttuvat ja syntyy ihmisen tekemää, soittajan näköistä. Lähes tuo kaikki kuuluu toki kansanmusiikin luonteeseen, mutta se on monelta päässyt unohtumaan. Voi olla, että jonkun mielessä kansanmusiikki on edelleen museaanista, paikalleen pysähtynyttä muuttumatonta nuotinkirjoitusta tai kuviotanssia. Näin ei ole koskaan ollut Haapavesi Folkissa.

Uutta musiikkia on tarjolla heti festivaalin alussa torstaina päälavalla, kun MB:llä (entisellä Mööbelillä) on levynjulkistamiskonsertti. MB on tyypillinen folkesiintyjä: Ohjelmistossa on vanhaa ja uutta, perinnesävelmiä, sävellettyä, sovitettua ja konsertissa improvisoitua musiikkia. Samoin torstain kirkossa jo ennen MB:tä Arja Kastinen ja Ritva Koistinen esittävät nykysäveltäjien musiikkia. Muista esiintyjistä mainittakoon esim. Duo Johanna Juhola & Timo Alakotila, jonka musiikki perustuu suurelta osin kansanmusiikki-improvisaatioon ja musiikkiin tässä ja nyt.

Bluegrassin mestarit David Grier ja Matt Flinner edustavat tyylilajia, jossa teeman esittelyn jälkeen musiikki perustuu improvisoiduille sooloille. Puhumattakaan brasilialaistriosta Daniel Marques – Ricardo Sá Reston –Elcio Cafaro, joiden choro ja bossanova ovat jazzin kentässä. Toisenlaista musiikin muuntelua edustaa Trio Khoury, jonka musiikki perustuu klassiseen arabialaiseen musiikkiin ja arabiasteikoille maqameille. Freilach mit Kneidlachin soittamassa klezmer-musiikissa hyvin tyypillistä ovat vahvat puhallin- ja erityisesti viulusoolot. Klezmerhän on saanut paljon vaikutteita Euroopan romani – ja Balkanin alueen musiikista. Jarkko Martikainen ja Samuli Putro luovat musiikin ohella jatkuvasti uutta lyriikkaa, tekstejä lauluihinsa.

Alkuperäiseen ohjelmaan on tullut pieniä muutoksia: Luna Nova jää pois ja tilalla on Juhola-Alakotila –duo ja the Zawoses –yhtye Tansaniasta jää tuleville vuosille. Kanteleliiton KanteleFestin kautta kansallissoittimemme on ohjelmassa vahvemmin kuin koskaan. KanteleFest esittelee taidemusiikkia ja esim. haapavetisen Anni Kääriäisen perinnemusiikkia.

Tänä vuonna Folkeilla on esiintyviä yhtyeitä 55 ja esiintyjiä yhteensä n.250. Folk-kursseilla opettajia on 20, opiskelijoita odotetaan 100 ja kursseille ehtii vielä ilmoittautua.

http://www.haapavesifolk.com